среда, 27 августа 2008 г.

Обрести уверенность в себе?

Знайти упевненість в собі?

Відчуття власної гідності - ваша упевненість в собі, то, наскільки адекватно чоловік себе сприймає і чи приймає себе. Самооцінка може бути як нормальною, так і завищеною або заниженою. Вірніше, так - рідко самооцінка буває нормальною, частіше - завищеною або заниженою. Інколи це просто залежить від настрою - сьогодні ви пригнічені, але завтра ваше відчуття власної гідності знову на належному рівні. А як знайти упевненість в собі, якщо відчуття власної незначності переслідує вас постійно?

1. Припините порівнювати себе з іншими.

Граючи в порівняння, ви часто опинятиметеся в програші -всегда знайдуться люди, які будуть кращі за вас. Це в психології людини - адже ніхто не порівнює себе з тим, хто гірший за нього. Будьте самим собою.

2. Припините критикувати себе.

Деякі люди мають звичку постійно себе в чомусь винити. “Це могло статися лише зі мною!”, “Я завжди спізнююся” і так далі Це сприяє формуванню негативного сприйняття власної особи. Постарайтеся більше не виголошувати таких слів і навіть не думати про це, або, принаймні, обмежуйте себе в критиці.

3. Пробачте і забудьте.

Не витрачайте даремно ваш час і енергію на роздуми про свої минулі помилки. Це вже позаду, і подібні думки заважають вам рухатися вперед. Ми всі здійснюємо помилки, навіть коли ми стараємося щодуху. Дуже мала кількість речей в цьому житті піддається нашому впливу. Краще більше думайте про ваші досягнення. Пробачте себе і ідиті далі.

4. Спілкуйтеся з позитивними, упевненими людьми.

Упевнена в собі людина любить себе, і поширює свою любов на тих, що оточують: це є підтримкою для них. Прагніть спілкуватися з цілісними, оптимістично налагодженими людьми. Люди, що сіють довкола негатив, неодмінно заразять ним і вас. Песимізм пригнічує вас і всі ваші почини, і ви поступово перетворюєтеся на такого ж невдаху.

5. Зануритеся в те, що ви любите.

Важко відчувати себе добре, якщо всі ваи дні проходят на роботі, яку ви ненавидите. Відчуття власної гідності непохитне, коли ви зайняті улюбленою справою - адже якщо вам подобається це робити, у вас це відмінно виходить. Якщо не хочете залишити роботу, то хоч би вільний час присвячуйте лише своїм улюбленим заняттям.

6. Будьте вірним собі.

Живите вашим власним життям. Проживаючи чужу, слідуючи чужим нав'язаним ідеалам, ви ніколи не зможете поважати себе. Не чекайте схвалення з боку, робіть те, що вважаєте потрібними.

7. Говорите твердо і упевнено.

Слова володіють потужною силою, і особливо вагомим аргументом є в характеристиці особи. Не кидайте слів на вітер, не відповідайте різко, не підлабузнюйтеся, говорите спокійно і упевнено - люди абсолютно по-іншому стануть до вас відноситися.

8. Складіть список ваших досягнень.

Тут все ясно. Єдине зауваження - постарайтеся зробити його максимально довгим. І повісьте на найвиднішому місці.

9. Складіть список ваших позитивних якостей.

Кожен має свої унікальні особливості і здібності. Чесність, безкорисливість, ерудиція, доброта. Дивитеся почастіше на цей список, сосредоточьтесь на ваших позитивних сторонах.

10. Використовуйте ваші слабкі сторони собі на користь.

Не стратили себе за свої недоліки - вони є біля всіх, і біля деяких вони ще дужче ваших. Звичайно, не варто культивувати свої слабкі сторони, але від них набагато легко буде позбавитися, якщо ви постараєтеся їх оптимізувати. Наприклад, оберніть свою упертість в цілеспрямованість, цікавість - в допитливість.

11. Відкрийте себе заново.

Інколи просто потрібно познайомитися з самим собою заново. Полюбите себе - посмішку, характер, індивідуальність.

12. Відмахніться від себе.

Інколи проблема не настільки реальна, як вам здається. Просто ваші роздуми доводять її до розмірів катастрофи. Чим мучитися ніч безперервно від того, що, як вам здалося, ви справили нехороше враження на ваших нових знайомих, просто плюньте і забудьте. Дайте собі відпочинок, скажіть: “Хватіт!”

13. Прислухайтеся до себе.

Багато бід походять від того, що ми не завжди розуміємо, що саме нам потрібно. Подумайте - може, ви дуже зациклилися на визнанні ваших заслуг деякими людьми? Може, ви вже давно добилися того, чого хотіли, але продовжуєте йти вперед, “проскочивши” мимо своєї мети? Деякі з нас відчувають себе невпевнено, коли не можуть добитися. але чого? Розберіться в собі - що вам дійсно потрібне, аби відчути себе на висоті?

14. Приймайте похвали з вдячністю.

Не відмахуйтеся від них і не ігноруйте. Тим самим ви даєте зрозуміти таким, що оточує, що на них не заслуговуєте, а це не так. Просто скажіть: “Спасибі”.

15. Віддавайте себе.

Будьте уважні до тих, хто довкола вас. Якщо хто-потребує допомоги, підтримки або просто людського тепла - дайте йому це. Добрі справи дозволяють вам відчувати власну значущість і цінність, те, що ви комусь потрібні.

16. Будьте своїм фанатом.

Енергія і ентузіазм залицяльників заряджають вас оптимізмом і упевненістю в собі. Знайдіть фанатскую армію в особі самого себе. Поздоровляйте, заохочуйте, підтримуйте.

17. Почніть з малого.

Досягнення мети піднімає самооцінку як ніщо інше. І якщо з нею у вас проблеми, поставте перед собою декілька дрібних, легко досяжних завдань - виконання їх реабілітовує вас у власних очах.

18. Усвідомте ваш стан.

Наше життя розвивається по синусоїді - то подьем, то спад. Чорна смуга - звичайне явище, і вона має тенденцію закінчуватися. Просто оціните тверезо - може, сьогодні не всього лише не ваш день?

19. Не застоюйтеся.

Депресія і невпевненість в собі часто - наслідок рутини. Довго не можете вийти з пригніченого стану - зміните обстановку, хоч би ненадовго. Ви відразу побачите себе в іншому світлі. Не можете змінити обстановку, зміните типа діяльності - наприклад, займіться фізичною працею.

20. Використовуйте тренінги.

Як би ви до них не відносилися, вони допомагають. Всі люди в пригніченому стані піддаються навіюванню, і замість того, щоб слухати свої запевнення у власній нікчемності, або телепрограми, вселяющие ще більший песимізм, прослухайте краще аутотренинг для упевненості в собі.

21. Прийміть заходи!

Життя - це рух. Рухайтеся, прагніть здригнутися. Незалежно від результату ви відчуєте себе краще. Коли ви не робите нічого взагалі - ви так і залишаєтеся в стані душевного розладу.

Комментариев нет: